Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan Sokmalarında Doğru Davranış Hayat Kurtarır

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Aygün, yılan sokmalarına karşı bilinçli ve sakin davranmanın hayat kurtarabileceğini vurguladı.

Doç. Dr. Aygün, Türkiye’de yılda yaklaşık 500 ila 1000 arasında yılan sokması vakasının bildirildiğini belirtti. Yılanların çoğunun zehirli olmadığını ifade eden Aygün, zehirli olanların genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nin kırsal alanlarında görüldüğünü söyledi.

Aygün, Ordu’da özellikle tarla ve bahçe işçiliğinin arttığı dönemlerde engerek türü yılanların sebep olduğu yılan sokması vakalarının görüldüğüne dikkat çekerek, belirtiler hakkında şu bilgileri verdi:

  • Sokulan bölgede şiddetli ağrı, şişlik, morarma
  • Bulantı, kusma, baş dönmesi, halsizlik
  • Nadir durumlarda bilinç değişikliği, tansiyon düşüklüğü

Yılan sokması durumunda yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Aygün, panik yapmadan hemen 112 aranması gerektiğini ve hastanın mümkün olduğunca az hareket etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, sokulan uzvun kalp seviyesinden aşağıda tutulması, şişmeyi engellemek için takıların çıkarılması ve soğuk uygulama yapılması gerektiğini söyledi.

Yılanların da doğanın bir parçası olduğunu hatırlatan Aygün, “Unutmayın yılanlar da bizden korkar. Onların alanına saygı duyarsak, tehlikeden uzak dururuz. Bir yılan sokması yaşarsak bilinçli ve sakin davranmak hayat kurtarır.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Aygün, panzehrin yalnızca zehirli yılan sokmalarında ve belirtiler ağırlaştığında verilmesi gerektiğini belirterek, gereksiz panzehir kullanımının ciddi yan etkilere yol açabileceğini vurguladı. Tedavi kararının mutlaka bir doktor tarafından verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

(AA)

Related Posts

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı

Yaza hazırlık: Kilo vermede yapılan en büyük hatalar!

Yaz aylarına yaklaşırken hızlı kilo verme arayışına girenlere uzman uyarısı. Doç. Dr. Merve Bayram, çok düşük kalorili diyetlerin ve detoks uygulamalarının sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti ve sağlıklı kilo kaybı için dengeli beslenme ve yeterli fiziksel aktivitenin önemini vurguladı.

Uzmanı uyardı: Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor

Uzmanı uyardı: Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”