‘Tüp bebek’ yaşı küçülüyor

Genç Yaşlarda Üreme Sağlığı Risk Altında! Prof. Dr. Bülent Tıraş Uyarıyor

İstatistikler, genç yaşlarda anne-baba olma şansının azaldığını ve üreme sağlığının risk altında olduğunu gösteriyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, son yıllarda ileri yaştaki çiftler kadar genç çiftlerin de tüp bebek tedavisiyle anne baba olabildiğine dikkat çekiyor. İşte merak edilen noktalar…

Kısırlık Sorunu Neden Artıyor?

Kişinin yaşadığı ortam ve tükettiği besinler, doğrudan üreme sağlığını etkileyebilir. Tarımsal ilaçlar, hormonlar, katkı maddeli gıdalar, hava kirliliği, obezite gibi faktörler gençlerde kısırlığa neden olabilir. Gün geçtikçe maruz kalınan toksinler, gençlerde infertilite oranının artmasına yol açıyor.

Genç Kızlara Önemli Uyarı

Genç kızlar, ilerleyen yaşlarda anne olmayı düşünüyorlarsa yumurtalık rezervlerini değerlendirmelidir. Bu, basit bir ultrason muayenesi veya kan testleriyle yapılabilmektedir.

Genç Erkeklere Tavsiyeler

Varikosel, inmemiş testis gibi sorunlar erken yaşlarda tedavi edilmelidir. Baba olmayı planlayan erkekler, kilo kontrolü, sağlıklı beslenme, stresten uzak durma gibi kriterlere dikkat etmeli ve sperm sayımı yaptırmalıdır.

Kısırlık Nedenleri

Kadın

35-37 yaş arası yumurta sayısı ve kalitesinde hızlı bir düşüş yaşanabilir. Yumurtlama sorunları, tüplerin tıkanıklığı, endometriozis, rahim yapısındaki bozukluklar kısırlık sebepleri arasındadır.

Erkek

Sperm kalitesi ve sayısı erkek üreme sağlığı için önemlidir. İnmemiş testis, hormonal dengesizlikler gibi sorunlar kısırlığa yol açabilir.

Kadın-Erkek

Obezite, sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, artan stres düzeyleri kısırlığa neden olabilir. Kemoterapi, sperm ya da yumurta dondurulmasını gerektirebilir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için önerilir. Bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmayan çiftler, tüp bebek uzmanına başvurabilir.

Yaş Sınırı Var Mı?

Tüp bebek tedavisinde kadının yaşı, uygulanabileceği üst yaş sınırını belirler. 43 yaş sonrası yumurtaların azalması, anne adayının şansını düşürebilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş’tan Yenilikler

Tedavideki Yenilikler

PRP, eksozom, kök hücre uygulamaları gibi yeni nesil tedaviler, sağlıklı bebeklerin dünyaya gelme şansını artırıyor. Eksozom ve PRP ile sperm veya yumurta kalitesi düşük hastalarda başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Ancak bu tedavilerde hücrelerin doğru şekilde elde edilmesi önemlidir.

Doğurganlık ve Sperm Üretimini Artırmak İçin

D vitamininin üreme sağlığı, sperm ve yumurta kalitesi üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Akdeniz diyeti uygulamak, egzersiz yapmak, stresten uzak durmak da üreme sağlığını olumlu etkileyebilir.

Bitkisel Ürünler Kısırlığa İyi Gelir Mi?

Erkek ya da kadın kısırlığında bitkisel ürün kullanımı, uzman doktor kontrolünde olmalıdır. İnternet üzerinden satılan ürünlerden uzak durulmalı, gıda takviyesi veya multivitamin kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.

Related Posts

Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Yazın vazgeçilmezi karpuz, doğru tüketilmediğinde sağlığı tehdit edebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısını yaptı. Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirterek karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülebildiğine işaret etti.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Sağlığı tehdit ediyor: Havuza girmeden önce bir daha düşünün!

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sibel Zorlu Öztürk, yaz aylarında sıklıkla tercih edilen havuzların yeterince hijyenik olmaması durumunda ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceği konusunda uyardı. Özellikle yoğun klor kokusu, bulanık su ve yosunlu yüzeylerin tehlike sinyali verdiğine dikkat çekti. Klorlu suyun kornea hasarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini vurguladı.

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.