Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene Geriliği: Erken Yaşlarda Başlayan ve Tedavi Edilmesi Önemli Olan Bir Sağlık Sorunu

Üst ve alt çenenin uyumsuzluğu sonucu ortaya çıkan çene geriliği, çocuklarda genellikle küçük yaşlarda ortaya çıkan ve önemli sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur. Çene geriliği, çiğneme, konuşma ve yüzde görülen bozukluklar gibi sorunlara neden olabilir.

Genellikle genetik faktörler, ağız solunumu, süt dişlerinin erken kaybı, yaralanma ya da yanlış emzik kullanımı gibi sebeplerle ortaya çıkan çene geriliği, belli bir yaşa kadar tedavi edilmediğinde ilerleyen yaşlarda cerrahi müdahale gerektirebilir.

“Aileler Bu Sorunu Atlayabiliyor”

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Tozlu, çene geriliği sorunu ve tedavisine yönelik yaptığı açıklamada, çene geriliği sorunlarında üst veya alt çenenin geri olabileceğine dikkat çekti.

Alt çene geriliğinin genellikle genetik nedenlerden, üst çene geriliğinin ise burun solunumu yerine ağızdan solunum, yanlış emzik kullanımı, parmak emme gibi nedenlerden kaynaklandığını belirten Tozlu, ailelerin çene geriliği sorununu fark etmesinin zor olabileceğine işaret etti. Aileler, çocuklarını bebeklikten beri gördükleri için yüz yapılarına alışabildiklerini ve bu durumu atlayabildiklerini söyledi. Bu nedenle, uzmanların erken teşhis için önemli olduğuna vurgu yaptı.

“Ameliyat İçin Gelişimin Tamamlanması Gerekiyor”

Tozlu, çocuklara çene geriliği tedavisinde zamanlamanın önemine dikkat çekerek, tedavilerin belirli bir yaş aralığında gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Tedavi seçeneklerinin yaşa göre farklılık gösterebileceğini ifade eden Tozlu, erken dönem tedavilerinde üniversitenin yerli üretim aparatlarını kullandıklarını ve tedavi süreçlerinin ciddi bir başarı ortaya koyduğunu belirtti.

Okul ve İş Başarısı İçin Sağlıklı Dişler Kritik Öneme Sahip

Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Tozlu, fonksiyon ve estetik sorunların yanı sıra, çenenin bozukluğunun yüzde estetik sorunlara yol açabileceğini ifade etti. Tedavinin önemine vurgu yaparak, çocuklarda çene geriliği tespit edildiğinde müdahalenin hızlıca başlaması gerektiğini aktardı.

Çene geriliği tedavisi gerektiren yetişkin hastaların tedavilerinin hazırlık sürecini ortodonti bölümünde geçirdiğini belirten Tozlu, ameliyatın ise çene cerrahisi bölümünde gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.