Dışişleri Bakanlığı, Ocak 2024’te Almanya Federal Meclisi tarafından kabul edilen, ülke vatandaşlığına geçişlerin kolaylaşmasını ve çifte vatandaşlığın prensipte mümkün olmasını öngören yasa hakkında açıklama yaptı. Bakanlığın resmi X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan açıklamada, “Almanya’da 27 Haziran’da yürürlüğe girecek Kanun değişikliğiyle, Almanya Türk Toplumu üyeleri artık Alman vatandaşlıklarını koruyarak, Türk vatandaşlıklarını yeniden kazanabilecekler” hatırlatmasında bulunuldu.
Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Almanya’daki tüm Başkonsolosluklarımız anılan tarihten itibaren başvuruları almaya hazır olacaklar. Almanya’daki Türk toplumunun uzun yıllardır beklediği ve hak ettiği söz konusu yasal düzenleme, Türk-Alman ilişkileri bakımından olumlu, anlamlı ve değerli bir gelişme.”
YENİ YASA NE GETİRİYOR?
‘Çifte vatandaşlık yasası’ olarak da bilinen ‘Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu Yasası’yla Almanya vatandaşlığına geçmek için istenen yasal ikamet süresi, 8 yıldan 5 yıla indirildi. Vatandaşlığa geçmek isteyen kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısının bulunması, gönüllü çalışmalar yapması veya dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda bu süre 3 yıla düşürüldü.
Çifte vatandaşlık imkanı tanındığı için daha önce yürürlükte olan ve gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Almanya vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan ‘opsiyon modeli’ de böylece tamamen kaldırılmış oldu. Almanya’da doğan çocuklar, bu yasayla, Almanya vatandaşı olmasalar da ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Almanya vatandaşlığı alabilecek.
Almanya vatandaşlığına geçiş için ayrıca kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlaması gerekiyor. ‘Misafir işçi’ jenerasyonu, yani 1960’larda Almanya’ya gelen Türkiyeli işçiler ile son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ve tam gün çalışan kişilerin yabancı eşleri bundan muaf tutulacak. ‘Misafir işçi’ jenerasyonu için Almanya vatandaşlığına geçişteki yazılı sınav zorunluluğu da kaldırılacak.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)