Plastiğin doğada parçalanması ne kadar sürüyor? İşte korkunç cevap!

Dünya Plastik Kirliliğiyle Nasıl Başa Çıkabilir?

Pasifik Okyanusu’nda, ABD ile Japonya arasında, akıntıların bir araya geldiği noktalarda dev plastik adaları bulunuyor. Ancak, denizlerimiz değil, su kaynaklarımız ve tarım topraklarımız da mikroplastiklerle dolu durumda. Bu mikroplastikler artık insan bedenine de ulaşıyor.

Ahşap veya kağıt gibi doğal malzemelerden farklı olarak, plastik sentetik bir yapıya sahiptir, bu nedenle çözülmesi zordur. Yıllar süren geri dönüşüm çabalarına rağmen, küresel olarak sadece %9’u geri dönüştürülebilirken, geri kalan %90 çevreye zarar verecek şekilde doğada kalıyor.

Eğer insanlık bugün plastik kullanımına son verirse, dünyanın plastikten temizlenmesi ne kadar süre alacak? İşte, çevreye attığımız çöplerin doğada ne kadar kalacağı:

  • Plastik poşetler – 20 yıl
  • Plastik kaplı kahve kupaları – 30 yıl
  • Plastik pipetler – 200 yıl
  • Soda kutusu halkaları – 400 yıl
  • Plastik şişeler – 450 yıl
  • Diş fırçaları ve tek kullanımlık bezler – 500 yıl
  • Strafor – 500 yıl
  • Olta ipi – 600 yıl

Ancak, plastik parçalanması da çözüm değil. Plastik, mikroplastiklere dönüşerek çevremizde kalıcı hale geliyor ve hatta besin zincirimizde yer alıyor. Artık bilim insanları, insan beyninde bile mikroplastik bulabiliyor.

Bu sentetik kimyasal mikropartiküller, insanların hormonlarını bozuyor, erken yaşlanmaya ve ciddi hastalıklara neden oluyor. Dolayısıyla, her kullandığımız plastik malzeme aslında kendi sağlığımızı tehlikeye atıyor.

Related Posts

Çinli doktorlardan bir ilk: 5 bin km uzaktaki hasta ameliyat edildi

Çinli doktorlar tıp tarihine geçecek bir başarıya imza attı. Pekin’deki iki hasta, 5 bin kilometre uzaktaki Lhasa’dan uydu ve robotik cerrahi teknolojisiyle başarıyla ameliyat edildi. Profesör Rong Liu liderliğindeki ekip, Apstar-6D uydusunu kullanarak karaciğer kanseri ve hemanjiomlu hastaları komplikasyonsuz tedavi etti.

WhatsApp mesajları artık kontrol edilecek: Google tüm kullanıcılara mail gönderdi

Teknoloji devlerinin hayatımızı kolaylaştırma iddiasıyla sunduğu yapay zekâ sistemleri, artık kişisel sınırları da zorluyor. WhatsApp ve Mesajlar gibi uygulamalara, kullanıcı izni olmasa bile erişim sağlanabileceği iddiası sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Bakanlık ikinci el otomobil satışı yapanların peşine düştü: 72 milyon Türk Lirası idari para ceza kesti

Ticaret Bakanlığı, Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yapılan inceleme ve denetimlerde yetki belgesiz ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde bulunduğu tespit edilen 101 gerçek ve tüzel kişi hakkında yaklaşık 72 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Tinder’dan gençlere yönelik hamle: Double Date

Kullanıcı etkileşimlerinde yaşanan düşüşe çözüm arayan Tinder, genç kitleyi yeniden platforma çekmeyi hedefleyen yeni bir özellikle karşımızda. Şirket, Salı günü yaptığı açıklamayla “Double Date” (Çifte Buluşma) adlı yeniliği duyurdu. Bu özellik, kullanıcıların arkadaşlarıyla birlikte eşleşip grup halinde sohbet etmelerini mümkün kılıyor.

Çin, Ay mekiği Mıngcou’nun “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptı

Çin’in, 2030 yılında başlamayı planladığı insanlı Ay görevlerinde kullanacağı personel taşıyıcı mekiğinin “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptığı bildirildi.

Whatsapp’ın “Güncellemeler” sekmesine reklam geliyor

Whatsapp’ın “Güncellemeler” sekmesine reklam geliyor