Gıda zehirlenmesi söz konusu olduğunda tüm suç çiğ kümes hayvanları ve ete ait gibi görünüyor. Ancak daha az bilinen, genellikle “ısıtılmış pilav sendromu” olarak adlandırılan ve pirinç gibi görünüşte masum ve son derece yaygın yiyecekleri etkileyebilen bir sindirim enfeksiyonu vardır.
Diğer gıda zehirlenmesi türleri kadar yaygın olmasa da ısıtılmış pilav da ciddi zehirlenmelere neden olabilir, bu nedenle nedenlerini ve bundan nasıl kaçınılacağını öğrenmeye değer.
Gastroenterolog ısıtılmış pilav hakkındaki gerçekleri paylaşıyor.
Pirinçte gıda zehirlenmesi nasıl olur?
Isıtılmış pilav sendromu, Bacillus cereus (B. cereus) olarak bilinen bir bakterinin neden olduğu gıda zehirlenmesidir . Bu mikroskobik mikrop, pirinç ve makarna gibi nişastalı yiyeceklerle yaşamayı sever, ancak neredeyse her yiyecekten alışveriş yapabilir. Bu bakterinin ihtiyacı olan tek şey, zaman ve uygun olmayan sıcaklığın doğru kombinasyonudur.
Dr. “Çoğu gıda zehirlenmesinde olduğu gibi, yiyecekleri doğru sıcaklıklarda pişirmediğinizde veya saklamadığınızda, ısıtılmış pirinç sendromu da ortaya çıkabilir” diyor. “İnsanlar buna ‘ısıtılmış pilav sendromu’ diyor çünkü pirinci pişirme, dışarıda bırakma ve sonra yeniden ısıtma süreci bu mikrop için mükemmel bir ortam yaratıyor.”
B. cereus’un pirince tutunmayı sevmesinin başka bir nedeni daha var :
Dr. “Pirinç bir grup küçük parçadan oluşuyor, dolayısıyla biftek gibi bir şeyden daha fazla yüzey alanına sahip” diyor. “Daha fazla yüzey alanı, mikropların saklanabileceği daha fazla yer anlamına gelir.”
Ancak dikkat etmeniz gereken sadece pirinç değil. B. cereus makarnayı, etleri ve pişmiş sebzeleri de etkileyebilir.
Isıtılmış pirinç sendromuna ne sebep olur?
Isıtılmış pilav diğer gıda zehirlenmesi türlerinden daha sinsidir çünkü sizi hasta etmek için sporları (veya küçük hücreleri) kullanır. Bu sporlar, mikrodalga fırın veya ocakta hızlı kızartma da dahil olmak üzere daha yüksek sıcaklıklarda hayatta kalabilir.
Dr., ” B. cereus sporları her yerde olabilir” diye açıklıyor. “Sporlar genellikle az sayıda zararsızdır. Ancak doğru ortamda olduklarında çoğalabilirler ve işte o zaman hastalıklara neden olabilirler.”
Makarna salatası yapmak için biraz makarna pişirdiğinizi varsayalım. Pişen yemeği birkaç saat tezgahta bırakıyorsunuz. Doğru koşullar altında küçük spor grupları büyük bir toplantıya dönüşebilir. Ve bu yüksek sayılarda sporlar sizi hasta edecek kadar toksin salacaktır.
Sendromunun belirtileri
Diğer gıda zehirlenmesi türleri gibi ısıtılmış pilav sendromunun belirtileri şunlardır:
İshal .
Ateş .
Mide bulantısı .
Mide ağrısı ve kramp.
Kusma .
Gıda zehirlenmesini ve “mide gribini” birbirinden ayırmak zor olabilir . Her iki hastalık da gastroenterite (sindirim sisteminizin iltihabı) neden olabilir . Bozulmuş olma ihtimali olan yiyecekleri yedikten sonra birkaç saat içinde hastalanırsanız, bu muhtemelen sizin suçlunuzdur.
Isıtılmış pilav ve diğer gıda zehirlenmesi türleri de mide gribinden daha hızlı ilerleme eğilimindedir . Çoğu kişi ısıtılmış pilav sendromu nedeniyle bir veya iki gün kendini kötü hisseder, ancak mide virüsü birkaç gün daha uzun sürebilir.
Bu, eğer ciddi bir şekilde hastaysanız, bu hastalıktan acı çekmeniz gerektiği anlamına gelmez.
Dr. , “Bağışıklık sisteminiz zayıfsa veya başka bir sağlık sorununuz varsa gıda zehirlenmesi tehlikeli olabilir” diye uyarıyor.
Şiddetli semptomlarınız varsa veya aşağıdaki durumları yaşıyorsanız tıbbi yardım alın:
Zamanla iyileşmeyen ishal (genellikle iki ila üç gün içinde).
38 santigrat derece üzerinde ateş.
Baş dönmesi, baş dönmesi, halsizlik, kafa karışıklığı, ağız ve dil kuruluğu, idrar yapmama veya gözlerin çökmesi gibi dehidrasyon belirtileri .
Tedavi:
Kötü pilav veya makarna yediyseniz, aşağıdaki durumlarda evde kendinizi toparlayabilirsiniz:
Gereksiz ilaçlardan kaçının. Sağlık uzmanınız önermediği sürece ishali durdurmak için tasarlanmış ilaçları almayın. Bu ilaçlar vücudunuzun hastalığınızın uzamasına neden olabilecek mikropları veya toksinleri dışarı atmasını engelleyebilir.
Mide bulantısı veya kusma hissediyorsanız sıvıları aşağıda tutmak zordur. Ancak birkaç dakikada bir küçük yudumlar almayı deneyin. Su, et suyu, elektrolitli içecekler ve seyreltilmiş meyve suyu gibi berrak sıvılar kullanın.
Vücudunuzun iyileşmeye odaklanabilmesi için mümkün olduğunca uzanın ve uyuyun.
Isıtılmış pilav sendromunun önlenmesi
Kalan pilavınızdan tamamen vazgeçmeli misiniz? Bu gerekli değil. Güvenli gıda işleme ve saklama adımlarını uygulamanız yeterlidir:
Alışverişten sonra saklayın. Pişmemiş pirinç ve makarnayı pişirmeye hazır olana kadar serin ve kuru bir yerde saklayın.
Yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.
Tamamen pişirin. Pirinç veya makarnanızı kaynar su veya pirinç pişirici kullanarak iyice pişirin.
Yemeğinizi hemen servis edin.
Kalanlları tamamen 165 F’ye (73,8 C) kadar yeniden ısıtın ve yiyecekleri yalnızca bir kez yeniden ısıtın.
Yiyeceği pişirmenizin üzerinden iki günden fazla zaman geçtiyse, buzdolabında uygun şekilde saklamış olsanız bile, onu atın.
Şüpheye düştüğünüzde atın