TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Özdarendeli: ‘Aşı Kültürü Osmanlı’dan Geliyor’

Turkovac Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli: “Osmanlı’dan Gelen Aşı Kültürüyle Büyük Potansiyele Sahibiz”

Aşılama konusundaki farkındalığın artmasıyla ilerlemenin mümkün olduğunu belirten Turkovac Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Kayseri’de düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, “Osmanlı’dan gelip Cumhuriyet döneminde devam eden aşı kültürüne sahip olmuşuz” ifadesini kullandı.

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ), İl Sağlık Müdürlüğü, Kayseri Aile Platformu, Sağlık ve Medeniyet Derneği ve Hekimhane Tıbbiyeli Gençler Kulübü tarafından gerçekleştirilen ‘Aşılar Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey’ adlı program, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Programa, Kayseri İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, KAYÜ Rektörü Kurtuluş Karamustafa ve diğer sağlık sektörü temsilcileri katıldı.

Aşıların gelişimi ve etkileri hakkında bilgi veren uzmanlar, Covid-19 aşısının güvenli olduğunu vurguladılar. ERÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve ERÜ Aşı Araştırmaları ve Geliştirmesi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, aşı konusundaki tarihi gerçeklerden ve Türkiye’nin aşı kültüründeki önemli yere vurgu yaptı.

Özdarendeli, “Osmanlı döneminden günümüze kadar devam eden bu kültür, ülkemizin aşı konusundaki potansiyelini ortaya koyuyor. Geçmişte ürettiğimiz çeşitli aşılarla adını duyurmuş bir ülke olmamıza rağmen, maalesef son yıllarda bu alandaki faaliyetlerimizi göremedik. Ancak son dönemde yürütülen projeler ve çalışmalarla bu eksiklik giderilmeye çalışılıyor. Aşıya verilen önem ve farkındalık arttıkça, ülkemizin aşı üretimi konusundaki potansiyelinin de artacağına inanıyorum” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / EREN KAN – Genel

Related Posts

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.