Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Sağlık Uzmanından Karpuz Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Sıcak havalarda en çok tercih edilen meyvelerden biri olan karpuzun, dikkatli tüketilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuzun kesilmeden önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurguladı. Göral, karpuzun kabuğunun içinde bakterilerin bulunabileceğini ve yıkanmadığı takdirde bu bakterilerin dilimlere bulaşarak hastalıklara sebep olabileceğini söyledi. Karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini de dile getirdi.

Kabuğu Kesmeden Mutlaka Yıkayın

Göral, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğunu ve taşıma sürecinde birçok yere temas ettiğini belirtti. Bu nedenle karpuzun kabuğunun kesilmeden önce mutlaka sabunlu ve sıcak suyla yıkanması gerektiğini ifade etti. Aksi takdirde, kabuktaki bakterilerin iç kısma bulaşarak gıda zehirlenmesine sebep olabileceğini sözlerine ekledi.

Belirtilere Dikkat Edin

Karpuzdan kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin görülebileceğini belirten Göral, bu belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıkabileceğini söyledi. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi. Zehirlenme vakalarının hafiften ağır seviyeye kadar değişebileceğini de ekledi.

Pikniklerde Hızlı Tüketin

Göral, karpuzun yaz aylarında piknik sofralarının vazgeçilmezi olduğunu belirtti. Ancak açık havada bakterilerin daha hızlı ürediğini söyleyen Göral, kesilen karpuzun en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kesilmiş karpuzu uzun süre bekletmenin sağlıksız olduğunu vurgulayan Göral, karpuzun sağlık açısından faydalı bir meyve olduğunu ancak tüketiminde kurallara uyulması gerektiğini hatırlattı.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Sağlığı tehdit ediyor: Havuza girmeden önce bir daha düşünün!

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sibel Zorlu Öztürk, yaz aylarında sıklıkla tercih edilen havuzların yeterince hijyenik olmaması durumunda ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabileceği konusunda uyardı. Özellikle yoğun klor kokusu, bulanık su ve yosunlu yüzeylerin tehlike sinyali verdiğine dikkat çekti. Klorlu suyun kornea hasarına ve alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğini vurguladı.

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.