Sağlığı tehdit ediyor: Havuza girmeden önce bir daha düşünün!

Göz Hijyenine Dikkat: Havuzlardan Bulaşan Göz Enfeksiyonlarına Dikkat!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sibel Zorlu Öztürk, havuzlardan bulaşan göz hastalıkları konusunda uyarılarda bulundu.

Yaz aylarında havuz kullanımının artmasıyla birlikte, özellikle hijyen kurallarının yeterince yerine getirilemediği durumlarda enfeksiyon risklerinin arttığını belirten Op. Dr. Öztürk, “Havuz suyunun temizliğiyle ilgili görsel ve çevresel bulgular önemli ipuçları verir. Bulanık su, kaygan ve yosunlu havuz kenarları, klor kokusu gibi işaretler hijyen eksikliğini gösterir” dedi.

‘Konjonktivit, En Sık Görülen Göz Enfeksiyonudur’

En sık karşılaşılan göz sağlığı sorunlarından birinin konjonktivit olduğunu vurgulayan Op. Dr. Öztürk, “Konjonktivit, gözü ve göz kapaklarını kaplayan konjonktiva zarının iltihaplanmasıdır. Havuzlardan bulaşan konjonktivit vakalarının çoğu adenovirüs kaynaklıdır ve viral konjonktivit en yaygın formudur. Havuz suyuyla temas, kirli yüzeyler ve ortak kullanılan havlular enfeksiyonun yayılmasına zemin hazırlar” diye belirtti.

‘Kontakt Lensle Havuza Girmek Risklidir’

Kontakt lensle havuza girmenin ciddi enfeksiyonlara ve görme kaybına neden olabileceğini vurgulayan Op. Dr. Öztürk, “Akanthamoeba keratiti gözde kontakt lens varken havuza giren kişilerde görülebilir. Bu enfeksiyon ağrılı ve kalıcı görme kaybına yol açabilir. Bu yüzden kontakt lensle havuza girilmemelidir” dedi.

‘Yüzme Gözlüğü Enfeksiyon Riskini Azaltabilir’

Op. Dr. Öztürk, yüzme gözlüğü kullanımının enfeksiyon riskini azaltabileceğine dikkat çekerek, “Yüzme gözlükleri gözleri klorlu suyla temasından koruyarak enfeksiyon riskini azaltır. Ancak gözlüklerin kişisel kullanımı ve temizliği de önemlidir. Ortak kullanılan gözlükler enfeksiyon kaynağı olabilir” diye uyardı.

‘Göz Enfeksiyonları Geçmezse Doktora Başvurun’

Göz enfeksiyonlarının belirtilerinin geçmediği durumlarda mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini belirten Op. Dr. Öztürk, “Gözde kızarıklık, sulanma, batma, yanma gibi belirtiler varsa ve geçmiyorsa, bir göz doktoruna başvurmak önemlidir” dedi.

‘Antibiyotikli Damlalar Bilinçsizce Kullanılmamalı’

Göz enfeksiyonlarında antibiyotikli damlaların bilinçsiz kullanımının sakıncalı olduğunu belirten Op. Dr. Öztürk, “Gereksiz antibiyotik kullanımı göz yüzeyini olumsuz etkileyebilir. Viral kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotikler etkisizdir” uyarısında bulundu.

‘Erken Teşhis Enfeksiyonların Yayılmasını Önler’

Erken teşhis ve tedavinin enfeksiyonların kontrol altına alınmasında önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Öztürk, “Doğru tanı ve tedavi ile enfeksiyonlarla baş etmek daha kolay olur. Erken müdahale enfeksiyonların yayılmasını engeller” diye konuştu.

Related Posts

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.