Zayıflama ilaçlarında ölümcül tehlike; akciğer tansiyonu riski!

Akciğer Hipertansiyonunun Artışında Zayıflama İlaçları Etkili!

Dünya genelinde yaklaşık 75 milyon kişiyi etkileyen akciğer hipertansiyonunun (pulmoner hipertansiyon), kontrolsüz şekilde kullanılan zayıflama ilaçları nedeniyle arttığı bildirildi. Uzmanlar, bu tür ilaçların hekim kontrolü dışında kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

“Kanser kadar ölümcül bir hastalık”

Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut, akciğer hipertansiyonunun kalpten akciğerlere kan taşıyan damarlar üzerindeki basınç artışı sonucu ortaya çıktığını belirtti. Akbulut, “Pulmoner arteriyel hipertansiyon, akciğer damarlarının daralması veya tıkanması sonucu kalbin sağ tarafında basınç artışıyla gelişen ciddi bir kalp ve akciğer hastalığıdır. Tedavi edilmediğinde kalp yetmezliğine ve 2-3 yıl içinde ölüme yol açabilir” dedi.

Prof. Dr. Akbulut, bu hastalığın ölüm riskinin en yüksek ölüm oranına sahip bazı kanser türleriyle benzer olduğunu vurguladı.

Risk grupları: Zayıflama ilaçları ve bitkisel ürünler de etkili

Akciğer hipertansiyonunun bazı kişilerde genetik yatkınlıkla ortaya çıkabileceğini kaydeden Akbulut, risk faktörleri arasında kanser ilaçları, bazı zayıflama ilaçları, antiviral ilaçlar, yasa dışı uyarıcılar ve sarı kantaron gibi bitkisel ürünlerin de yer aldığını söyledi. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, ayrıca bin 500 metre üzeri rakımlarda yaşayanlarda hastalığın daha sık görüldüğü belirtildi.

“Teşhis gecikirse ölüm riski artıyor”

Hastalığın belirtilerinin birçok hastalıkla karışabildiğini belirten Akbulut, bu nedenle tanı konulmasının 2 ila 4 yıl gecikebildiğini, her gecikilen ayın ölüm riskini yüzde 1,1 artırdığını söyledi.

Belirtiler: Nefes darlığı, halsizlik, göğüs ağrısı

Hastalığın erken döneminde hafif fiziksel aktivitelerle başlayan nefes darlığı, zamanla istirahatte de ortaya çıkabiliyor. Sabahları belirgin olan bitkinlik, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma, öksürük ve göğüs ağrısı gibi belirtiler de görülebiliyor. Göğüs ağrısı çoğu zaman kalp kriziyle karıştırılabiliyor.

Kalıcı çözüm: Kalp-akciğer nakli

Akciğer hipertansiyonu tedavisinde ilaçların yanı sıra bazı cerrahi yöntemler, balon anjiyoplasti (BPA), denervasyon ve kök hücre tedavileri de uygulanabiliyor. Ancak bu yöntemlerin yeterli olmadığı durumlarda tek çarenin kalp-akciğer nakli olduğu ifade ediliyor.

Uzmanlar, özellikle internetten ya da reçetesiz alınan zayıflama ilaçlarının hekim kontrolü dışında kullanılmasının ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda uyarıyor.

Related Posts

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Uzmanlar uyarıyor: Zamanında tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Asiye Merve Erdoğan, burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan ve masum görünen alerjik rinitin, zamanında tedavi edilmediğinde uyku apnesinden, işitme kaybına kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabildiğini söyledi.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.